Επιλογή και φύτευση των φυτών (α΄φαση)
Εν αρχή ην ο σχεδιασμός
Χρειάστηκαν αρκετές μέρες, πολλές συζητήσεις και έρευνα για να καταλήξουμε στα φυτά που θα ήταν κατάλληλα για τον σχολικό μας κήπο. Η στιγμή ήταν καθοριστική. Η ανθεκτικότητα των φυτών, η εποχή της ανθοφορίας τους, η βιοποικιλότητα της τοπικής χλωρίδας, η ενδημικότητα των φυτών αλλά και οι ανάγκες της σχολικής ζωής (π.χ. η σκίαση του χώρου της αυλής) ήταν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία έγινε η επιλογή τους.
Παραγγέλθηκαν τα φυτά από το φυτώριο του Γ. Φρέρη στις 08 Οκτωβρίου και την επόμενη μέρα έφτασαν στο σχολείο. Η υποδοχή των μαθητών ήταν ενθουσιώδης και ξεκίνησε την ίδια μέρα η προσπάθεια φύτευσης. Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε και γράφεται η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο ε ρ γ α σ ι ώ ν.
Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας της σποράς και της φύτευσης. Ο ήπιος καιρός και οι βροχές δίνουν την ευκαιρία στα φυτά να στεριώσουν, να αναπτύξουν ρίζες, να βρουν τη θέση τους μεταξύ των «γειτόνων» τους ώστε η Άνοιξη να τα βρει έτοιμα να αναπτυχθούν γοργά.
Η φύτευση άρχισε με τρία ε μ β λ η μ α τ ι κ ά φυτά για τη Μεσόγειο: το γιασεμί, το Πλουμπάγκο και το κυπαρίσσι, αλλά σ τ α δ ι α κ ά και με θ ά μ ν ο υ ς κ α λ λ ω- π ι σ τ ι κ ο ύ ς και μη όπως θυμάρια, φυλίκες και ελίχρυσους, τουλμπάχιες και σολάνο, φεστούκες και γκάουρες. Αφαιρέθηκαν δύο άρρωστοι φοίνικες και καθαρίστηκαν τα παρτέρια.
Πάρα πολύ δουλειά το φύτεμα & το πότισμα ταυτόχρονα διότι οι βροχές αργούσαν να έρθουν!
[ngg src=”galleries” ids=”22″ display=”basic_thumbnail”]