Αλχημεία στη Κουζίνα, Βαλλιάνου Β.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Βαλλιάνου, ΠΕ 04.02, Χημικός

Το μαγείρεμα και το φαγητό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι ένας από τους δείκτες του πολιτισμού μας, είναι βασικό στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης, είναι το προϊόν μιας πανάρχαιας τέχνης, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και οικιακή αλχημεία, είναι ένας βασικός οικογενειακός και κοινωνικός δεσμός, είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς και υγιείς.

Στον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου ο ήρωας Ζουρντάν ρωτάει τον δάσκαλο της ρητορικής σε τι διαφέρει η ποίηση από την πρόζα. Ο δάσκαλος απαντά ότι η ποίηση έχει ρυθμό και ομοιοκαταληξίες, ενώ η πρόζα είναι όπως μιλάμε στην καθημερινή ζωή μας. Και ο Ζουρντάν απορεί: Τόσα χρόνια μιλάω σε πρόζα και δεν το είχα καταλάβει! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους (ερασιτέχνες) μάγειρες: η μαγειρική τους συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη χημεία έτσι ώστε θα έπρεπε να απορεί ο καθένας από αυτούς: Τόσα χρόνια ασχολούμαι με τη χημεία και δεν το έχω συνειδητοποιήσει!

Στον Όμιλο κάθε Τετάρτη μεσημέρι θα κάνουμε ιδιαίτερα «μαγειρέματα» Χημείας.
​Οι  chef της γνώσης δουλεύοντας σε ομάδες ή και μόνοι τους;

  1. θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα βασικά σκεύη και όργανα του εργαστηρίου της χημείας και θα εξοικειωθούν με τη χρήση τους για τη διενέργεια πειραμάτων, ακολουθώντας τους κανόνες ασφάλειας του εργαστηρίου .
  2. Θα ανακαλύψουν τα πιο γευστικά κεφάλαια της Επιστήμης της Χημείας.
  3. Θα καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους
  4. Θα γνωρίσουν την πρακτική εφαρμογή των επιστημών στην καθημερινή ζωή .
  5. Θα γνωρίσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης ( υπόθεση – έρευνα – πείραμα – συμπέρασμα )

Βασικός σκοπός είναι η κατανόηση και ερμηνεία κάποιων χημικών φαινομένων και μέσω αυτών η εμβάθυνση στο θαυμαστό κόσμο της χημείας.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστεεδώ.

Για εγγραφή στον όμιλο πατήστε εδώ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ

Το σχολικό έτος 2022-2023 λειτούργησε στο σχολείο μας για πρώτη φορά Όμιλος Χημείας με τίτλο «Αλ-Χημεία στην κουζίνα» με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Βασιλική Βαλλιάνου, ΠΕ04.02, χημικό. Οι μαθητές παρακολούθησαν τις συναντήσεις του ομίλου στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε υλικό της δουλειάς μας .

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ.